Topjaar voor Wereldpaviljoen Steyl

Het Wereldpaviljoen in Steyl heeft afgelopen jaar een recordaantal bezoekers getrokken.
Dat heeft voorzitter René Poels vrijdag tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers bekend gemaakt.  2023 was een geweldig jaar voor het Wereldpaviljoen. Sterker: het beste jaar tot nu toe, veel bezoekers en het winnen van de Zilveren ANWB Award als leukste uitje van Limburg. Tegelijk was het ook een spannend jaar vanwege de nieuwe eigenaar van dit gebouw en het gedoe rondom de nieuwe huurovereenkomst met BOEi. Bovendien steeg het aantal vrijwilligers van 75 naar bijna 100.

*Bezoekers
Achtduizend vijfhonderdvijftig bezoekers passeerden onze kassa. Een jaar eerder waren dat er nog 6.500. Een stijging van 31 procent! Ook het aantal schoolklassen dat onze educatieve belevingslessen bezocht is toegenomen van 49 naar 58 klassen. De schoolklassen komen niet alleen uit Noord-Limburg maar ook uit Midden- en Zuid-Limburg en oostelijk Noord-Brabant.

De stijging van het aantal bezoekers heeft ook te maken met de actie via Social Deal. 1.100 bezoekers maakten daar gebruik van waarvan het grootste deel uit de omliggende regio, maar ook een belangrijk deel afkomstig uit Duitsland.  En via speciale vouchers kregen het afgelopen jaar cliënten van de Voedselbank Venlo, Venray en Stichting Leergeld Peel en Maas gratis toegang tot het Wereldpaviljoen.

De Fokker 50 JetSTAR, de bijzondere entree tot het Wereldpaviljoen,  maakte in totaal 2.328 starts en landingen om bezoekers naar een Andere Wereld te vliegen en weer terug te brengen naar Airport Steyl.

*Complimenten
Het gastenboek en ook de reviews bij Social Deal puilen uit met complimenten over de opzet van het Wereldpaviljoen, de ambiance, er veel te beleven is voor jong en oud en de geweldig enthousiaste en behulpzame vrijwilligers. “Ik vond dit de leukste van de wereld! “, schreef Isa (5 jaar): tijdens de kerstvakantie in het gastenboek.

*Uitbreiden
Het Wereldpaviljoen heeft nog plannen. Onder andere het digitaliseren van de medicijnman en op termijn het actualiseren van een programma rondom de bootvluchtelingen. Daarnaast wil de organisatie graag uitbreiden met nog een grote ruimte. Bovendien wil het Wereldpaviljoen de organisatie verder professionaliseren en werken aan een keurmerk voor vrijwilligerswerk. Het Wereldpaviljoen werkt al nauw samen met organisaties binnen en buiten Steyl. Het afgelopen jaar is daar een samenwerking met de HAN Hogeschool (studierichting International Social Work) in Nijmegen bij gekomen. Al met al voldoende ambitie om het komende jaar het Wereldpaviljoen nog mooier en aantrekkelijker te maken.

Op 14 oktober 2024 is het precies tien jaar geleden dat het Wereldpaviljoen in Steyl van start ging. Reden genoeg om dit op passende wijze te vieren.

*Bestuurslid
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is ook afscheid genomen van bestuurslid Jan van Schaik die vanaf het begin betrokken is geweest bij het Wereldpaviljoen. Binnen de organisatie was hij betrokken bij de vrijwilligersactiviteiten voor Recreatie en La Cantina. Voorzitter Poels loofde Van Schaik voor zijn grote inzet en betrokkenheid. Hij was het die tien jaar geleden het idee lanceerde om het Wereldpaviljoen te vestigen in de vroegere drukkerij van het Missiehuis.

Topjaar voor Wereldpaviljoen Steyl