Gouverneur: Wereldpaviljoen is een parel in Limburg

STEYL – Het Wereldpaviljoen is niet alleen een pareltje in Kloosterdorp Steyl maar een parel in de provincie Limburg”. Gouverneur Emiel Roemer complimenteerde met deze uitspraak bestuur en vrijwilligers van het Wereldpaviljoen in Steyl bij gelegenheid van het tienjarig bestaan.

Hij was speciaal naar Steyl gereisd om tijdens de vrijwilligersavond het feestweekend rondom het jubileum te openen. Hij deed dat onder meer door onder leiding van muzikant Kerfonse Kanté samen met voorzitter René Poels een korte djembé sessie te spelen.

De gouverneur prees de vrijwilligers voor de geweldige inzet voor deze culturele attractie waar de bezoekers en schoolklassen kennis maken met andere culturen.
“Goede voorlichting en educatie is van het allergrootste belang”, aldus Roemer.
“Jullie hebben hier een fantastisch paviljoen. Ik hoop dat veel schoolklassen blijven komen net als de bezoekers”.

In een zeer persoonlijk ervaringsverhaal vertelde de gouverneur hoe hij destijds als onderwijzer met collega’s in de regio Boxmeer gestart is met een school voor kinderen in een asielopvangcentrum. Bovendien haakte hij in op de problematiek van vluchtelingen.
“Er wordt snel gezegd dat we de mensen in de regio moeten opvangen”, aldus Roemer. Hij is als Tweede Kamerlid in Kenia gaan kijken in een groot vluchtelingenkamp.
Hij zag met eigen ogen dat opvang in zo’n grote kampen uitzichtloos is. Roemer ontmoette een meisje van 15 jaar die haar pasgeboren baby liet zien. “Het kind is in dit kamp geboren, net als de moeder vijftien jaar geleden”, aldus Roemer.

Voorzitter Poels van het Wereldpaviljoen was er trots op dat zijn droom in Steyl gerealiseerd is mede dankzij de inzet van tachtig vrijwilligers. “We zijn een hechte groep. Ook tijdens de corona-periode was er een grote verbondenheid. We zijn een grote familie”, aldus Poels.
Hij maakte verder bekend dat het Wereldpaviljoen doorgaat met het gratis toegang verschaffen aan kinderen van minima-gezinnen. Bovendien worden er dit jaar nog vier speciale middagen georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen die in de regio onderdak hebben.

Bij gelegenheid van het jubileum is een boekje uitgegeven getiteld: van Floriade naar Steyl.

FOTO:

Onder leiding van Kerfonse Kanté speelden gouverneur Emiel Roemer en voorzitter René Poels een djembé sessie
(foto: Astro Geert fotografie)

Gouverneur: Wereldpaviljoen is een parel in Limburg