Wereldpaviljoen viert 10-jarig jubileum op 2- 3 en 5 juni

Gouverneur Roemer opent feestweekend jubilerend Wereldpaviljoen in Steyl

 STEYL Gouverneur Emiel Roemer van de Provincie Limburg opent donderdag 2 juni het feestweekend van het tienjarig jubileum van het Wereldpaviljoen in Steyl. Een dag later, op vrijdag 3 juni, zijn de stakeholders van het Wereldpaviljoen welkom voor een bijeenkomst met bijzondere sprekers. Zondag 5 juni is er een Open Dag in het Wereldpaviljoen en de toegang is gratis. Tegelijk met Steyl Promotion -show oldtimers- is er op het terras van het Wereldpaviljoen een wereldse markt.

Het Wereldpaviljoen is van start gegaan tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo en een jaar later geland in de voormalige drukkerij van het Missieklooster St. Michaël te Steyl. Meer dan 35.000 betalende bezoekers (jong en oud) hebben intussen deze culturele attractie in Kloosterdorp Steyl bezocht. Tweehonderdvijftig kinderen hielden er hun verjaardagsfeestje met in totaal 2000 kinderen. En meer dan 350 klassen -zijnde 11.000 scholieren- uit de regio volgden de educatieve belevingslessen in de twee inleefateliers Nicaragua en Ghana. Daarnaast hebben honderden groepen zoals ouderenorganisaties, vrouwenbewegingen, personeelsverenigingen en families een bezoek gebracht.*Pareltje

“Je kunt zeggen dat het Wereldpaviljoen een succes is en een van de pareltjes van Kloosterdorp Steyl is.”, legt initiatiefnemer en voorzitter René Poels uit. Het doel van het Wereldpaviljoen is om de bezoekers -jong en oud- op een belevingsachtige wijze kennis te laten maken met andere culturen. Ook voor kinderen uit minima gezinnen. Deze krijgen bij de Voedselbank vouchers zodat ze het Wereldpaviljoen gratis kunnen bezoeken. Inspelende op de actualiteit van de oorlog in Oekraïne heeft het Wereldpaviljoen onlangs met succes een speciale middag voor Oekraïense families en vooral kinderen georganiseerd. De komende maanden wil het Wereldpaviljoen nog enkele van deze middagen organiseren. Een vakjury van de ANWB nomineerde het Wereldpaviljoen enkele jaren geleden met een top 3 plaats van meest maatschappelijke uitjes van ons land.*Subsidies

Het Wereldpaviljoen wil graag uitbreiden met nog een ruimte. Vanwege onder andere de enorme stijgende energiekosten is dat plan even in de ijskast gezet. Het Wereldpaviljoen draait met 80 vrijwilligers en krijgt buiten de investeringssubsidies geen structurele financiële steun van de overheid.  Reden dat het bestuur van het Wereldpaviljoen binnenkort aan tafel zit met gemeente en provincie om te kijken of er in de toekomst structurele subsidies te krijgen zijn.

Het feestweekend begint donderdag 2 juni met een speciale vrijwilligersavond gevolgd op vrijdagmiddag 3 juni met een bijeenkomst voor de stakeholders. Locoburgemeester Frans Schatorjé van Venlo, oud gedeputeerde Mark Verheijen en columnist Sef Derkx komen daar aan het woord. Tenslotte is op zondag 5 juni een Open Dag is het Wereldpaviljoen gratis toegankelijk voor iedereen.

Wereldpaviljoen viert 10-jarig jubileum op 2- 3 en 5 juni