Wereldpaviljoen kiest voor het volk van Nicaragua

Manifest

Bij de start van de Wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo, Floriade 2012, hebben we gekozen voor het land Nicaragua. We deden dat  op suggestie van de toenmalige burgemeester van Gennep, Marlies de Loo.  Gennep (GESP Gennep) heeft net als vijftien andere gemeenten in ons land een vriendschapsband met een stad in dit Midden-Amerikaanse land: San Pedro de Lóvago.

Na de Floriade hebben we in Steyl het decor verder uitgebreid tot een behoorlijk inleefatelier. Door de typische gebouwtjes en de kleuren waan je je in dit Midden-Amerikaanse land in het stadje San Pedro. Hier kunnen onze veelal jeugdige bezoekers -en volwassenen- kennis maken met het leven en werken van de mensen in Nicaragua. Toen we de keuze maakten voor Nicaragua was het land in volle bloei en werd het geleid door de toen nog democratisch gekozen president Daniel Ortega, de vroegere leider van de verzetsbeweging (Sandinisten).

In 2017 heeft een delegatie van het Wereldpaviljoen nog een werkbezoek gebracht aan Nicaragua. We troffen een enthousiaste bevolking, hartelijke Nicaraguanen en levendige steden. Politiek begon het links en rechts te kraken. En korte tijd later nam president Ortega, samen met zijn vrouw, het heft in eigen handen. Hij heeft zich ontpopt tot een dictator. De persvrijheid is verdwenen en elke tegenstand wordt de kop ingedrukt. Veel anti-Ortega Nicaraguanen zitten in de gevangenis en velen zijn gevlucht naar o.a. Spanje.  Tijdens protesten tegen het bewind vielen er ook doden. Met één gevluchte familie hebben wij nog contact.

Daarbovenop komt het bericht van 1 oktober dat Daniel Ortega de diplomatieke banden met Nederland met onmiddellijke ingang heeft verbroken. Nederland had namelijk aangedrongen op het respecteren van de mensenrechten. Daarnaast is de diplomatieke vertegenwoordiger van de Europese Unie in Nicaragua tot persona non grata verklaard. Ook op dat vlak verstoort Nicaragua de relaties. Dit alles maakt al te openbare contacten vanuit Nederland in Nicaragua ronduit gevaarlijk.

Naar aanleiding van de verslechterende situatie in Nicaragua hebben diverse steden hun band met de partnerstad in Nicaragua op een nog lager pitje gezet of gestopt. Wij hebben het staatsie portret van Ortega uit ‘ons gemeentehuis ’verwijderd en vervangen door de oud- burgemeester van San Pedro, Elian, die enkele jaren geleden een bezoek aan het Wereldpaviljoen heeft gebracht.

Met de stedenbanden Gennep, Maastricht, Helmond en Delft hebben wij nog contact.

Moet het Wereldpaviljoen doorgaan met het inleefatelier Nicaragua? Wij vinden van wel. We hebben educatief enkele mooie programma’s voor het basisonderwijs die zich afspelen in het decor van Nicaragua. Bovendien hebben we recreatief ook een boeiend programma met veel belevenissen en films die zich afspelen in Nicaragua waaronder de films van Stef Biemans: Brieven uit Nicaragua.

Mede uit solidariteit met het volk van dit Midden-Amerikaanse land gaan we door met ons inleefatelier Nicaragua. De politiek in dit land laten we ter zijde, het volk staat centraal.

 Namens van het Wereldpaviljoen Steyl
René Poels, voorzitter

Wereldpaviljoen kiest voor het volk van Nicaragua