Provincie steunt uitbreiding Wereldpaviljoen Steyl

26-06-2018

De provincie Limburg steunt de culturele attractie Wereldpaviljoen Steyl bij de uitbreiding met een belevingspaviljoen Afrika/Ghana. Daarvoor is een bedrag van € 50.000 beschikbaar gesteld.  

Volgens het provinciaal bestuur is de vrijwilligersorganisatie het Wereldpaviljoen één van de projecten die als vliegwiel dienen voor de herontwikkeling en verduurzaming van Kloosterdorp Steyl. Daarnaast heeft het Wereldpaviljoen een educatieve functie en past het ook in het provinciale cultuurbeleid. Met name doordat aandacht wordt besteed aan de multiculturele samenleving. 

Het nieuwe project omvat de “State of the Art”- inrichting met daarin presentaties van de Afrikaanse cultuur in een Afrika belevingspaviljoen in Steyl.  Daarbij zal als eerste de vluchtelingenproblematiek aandacht krijgen met een simulatie van een gevaarlijke boottocht met vluchtelingen genaamd ‘Ferry tot Paradise’. Met name wordt die beleving in het nieuwe atelier ervaren via Virtual Reality en 360 graden films. 

Het Wereldpaviljoen opende in oktober 2014 met een inleefatelier Nicaragua waarin het stadje San Pedro is nagebouwd. Via een "vliegreis" in een echte Fokker 50 "arriveert" de bezoeker in Managua de hoofdstad van Nicaragua. In het stadje San Pedro  ervaart hij het leven in dit Midden-Amerikaanse land.
Het is vooral in trek bij leerlingen van het basisonderwijs en van de eerste twee jaren van het voortgezet onderwijs én gezinnen. Ook de kinderfeestjes met een maatschappelijk sausje en bezoeken van ouderen- en vrouwenorganisaties én families zijn erg populair. De reacties van de bezoekers zijn zeer positief. Een vakjury van de ANWB nomineerde het Wereldpaviljoen bij de Top 3 van de meest maatschappelijke uitjes van ons land. Om meer bezoekers te trekken en vooral ook jongeren is gekozen voor een inleefatelier waarin met name Virtual Reality wordt toegepast.
 

Virtual Reality en de daarvoor benodigde soft- en hardware zijn vrij kostbaar. Met de uitbreiding is een bedrag gemoeid van € 200.000. Eerder heeft de gemeente Venlo een bedrag van € 30.000 beschikbaar gesteld en zijn enkele stichtingen die ook een bijdrage hebben geleverd. Het Wereldpaviljoen is nog in onderhandeling met enkele fondsen en stichtingen.
 

Illustratie: Impressie van “Ferry tot Paradise” (Ontwerp GIX Interiors & Exhibitions te Horst)

 

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Wereldmanifestatie 'Hallo Wereld' in Boxmeer
Groepen krijgen reductie
Faustina Nsoh uit Noord-Ghana bezoekt het Wereldpaviljoen Steyl
Kleurrijke opening Ghana belevingscentrum
Gouverneur en minister openen Ghana belevingscentrum
Wereldpaviljoen Steyl trekt meer bezoekers en schoolklassen
Sponsorbord realisering Belevingscentrum Ghana
Ambassadrice Ghana enthousiast over het Ghana-belevingscentrum