Wereldpaviljoen Steyl biedt scholen een unieke invulling voor (wereld)burgerschap

08-06-2018

Het Wereldpaviljoen in Steyl sluit helemaal aan bij het  regeringsbeleid op het gebied van burgerschapsontwikkeling. Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft deze week laten weten dat scholen meer aandacht moeten schenken aan burgerschap. "Het Wereldpaviljoen doet daar nog een schepje bovenop met de educatieve programma's over wereldburgerschap voor basisscholen en 1e en 2e klas voortgezet onderwijs", zegt Wilmy Sijben, teamleider Educatie van het Wereldpaviljoen.

Met het ‘Inleefatelier’ van het Wereldpaviljoen in Steyl kunnen scholen hier op een bijzondere manier invulling aan geven: in een levensecht nagebouwd dorp uit Nicaragua met o.a. een huis, school, cacaoplantage, fabriek, bank en markt. De leerlingen krijgen een vliegticket en paspoort, beleven een virtuele vlucht in een heus vliegtuig, krijgen een Spaanse naam, gaan door de douane en stappen een andere wereld binnen! Uit een recent onderzoek onder leerkrachten die al met hun klassen zijn geweest blijkt dat het programma in het Wereldpaviljoen een positieve bijdrage levert aan het onderwijs op de scholen en diepgang geeft aan het lesprogramma.

De grote meerwaarde van het Inleefatelier ligt in de ervaringsgerichte en speelse manier van leren over thema’s als armoede, kinderarbeid, niet naar school kunnen, oneerlijke handel en duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Ook waardering voor andere culturen en gebruiken en voor de veerkracht van mensen in deze landen komen aan de orde. Dit gebeurt met programma’s waarin leerlingen in een rol en verhaal duiken en hierbij worden meegenomen door volwassen rollenspelers. 

Uit lovende reacties van leerkrachten blijkt dat deze werkwijzen  enorm aanslaan. Doordat leerlingen letterlijk spelenderwijs leren zijn ze gemotiveerd en beklijft de informatie beter. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden en gevoel voor solidariteit en komen zelf met oplossingen voor een betere wereld. “Het programma dat het Wereldpaviljoen aanbiedt komt niet bovenop het vele werk van leerkrachten maar in plaats ervan”, aldus Wilmy Sijben. Haar werkgroep heeft i.s.m. het Kunstencentrum Venlo, Fair Venlo en SIEN twee educatieve programma’s ontwikkeld. Eén voor groep 5 t/m 7 van het basisonderwijs genaamd: ’Gewoon Anders, een dag uit het leven van een kind in Nicaragua’. En één voor groep 7 en 8 en de 1ste en 2de klas van het voortgezet onderwijs genaamd: ‘Problemos en San Pedro’.
Daarnaast is er een speciaal programma voor de onderbouwgroepen,

zie: schoolreisje

Scholen die interesse hebben kunnen een bezoek aan het Wereldpaviljoen boeken via Cultuurpad.
Meer info: educatieve programma's voor scholen

en www.cultuurpad.nl

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Groepen krijgen reductie
Faustina Nsoh uit Noord-Ghana bezoekt het Wereldpaviljoen Steyl
Kleurrijke opening Ghana belevingscentrum
Gouverneur en minister openen Ghana belevingscentrum
Wereldpaviljoen Steyl trekt meer bezoekers en schoolklassen
Sponsorbord realisering Belevingscentrum Ghana
Ambassadrice Ghana enthousiast over het Ghana-belevingscentrum
Ben jij onze nieuwe collega?