Leerlingen Dendron College Horst testen simulatie bootvluchtelingen

31-05-2018

HORST – “Wah! Wat een beleving. Ik heb nu echt zelf beleefd hoe eng het is op zo’n boot en welke gevaren bootvluchtelingen ondergaan”. Maud Alards (12) van VWO 1+ Dendron College Horst is er nog van onder de indruk.
Zij heeft zojuist met vijf leerlingen van vwo 1+ een simulatie mogen testen via een VR-bril met de projectnaam Ferry to Paradise. Een virtuele beleving van wat bootvluchtelingen meemaken.
Martijn Janssen, docent levensbeschouwing, is de kartrekker op het college wat betreft Virtual Reality. Hij gaf de leerlingen de gelegenheid om deze simulatie te testen. Janssen, die het Wereldpaviljoen adviseert op VR-gebied, leidt vijftien leerlingen die het leuk vinden om met VR te experimenteren.
De simulatie is ontwikkeld door Victor Vergoossen student aan Zuyd Hogeschool Maastricht (studierichting Communicatie & Multimedia Design) in opdracht van het Wereldpaviljoen Steyl. Dit belevingscentrum wil gaan uitbreiden met Afrika en ook aandacht schenken aan de problematiek rondom bootvluchtelingen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van  Virtual Reality . “Wat bezielt mensen om deze gevaarlijke overtocht te maken en wat kunnen wij er aan doen om deze mensen een beter perspectief te geven”, legt René Poels van het Wereldpaviljoen uit. Om de bezoekers van het Wereldpaviljoen straks een indruk te geven wat bootvluchtelingen onderweg meemaken, heeft Victor Vergoossen via het bedrijf BlueTea uit Ittervoort waar hij stage loopt, de afgelopen maanden deze simulatie ontwikkeld.
“Altijd spannend hoe mijn werkstuk wordt ervaren door de leerlingen”, zegt Victor.
Seppe Duffhues (13) moest na de beleving ook even bijkomen. “Heftig. Nu besef je pas wat de bootvluchtelingen onderweg allemaal meemaken”.  Nine Tissen (13) vond de beleving wel erg spannend. Docent Janssen is ook onder de indruk van de simulatie: “Na de beleving moet je even diep ademhalen. In vijf minuten maak je een echte avontuurlijke beleving mee”, aldus Janssen.
De komende weken wordt de simulatie nog verfijnd door Victor Vergoossens waarna hij met dit project wil afstuderen. Victor hoopt dat in het najaar de simulatie Ferry tot Paradise te beleven is in het Wereldpaviljoen Steyl. Dat gebeurt dan in een setting die ontworpen is door Gidi Roossen van het Horster bedrijf Interiors 8 Exhibitions.
 

Foto: Victor Vergoossen laat zijn simulatie testen door leerlingen van het Dendron College Horst

 

 

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Ben jij onze nieuwe collega?
Jong NL massaal naar WereldPaviljoen in Steijl
Jubilerend SOS Meerlo-Wanssum faciliteert bezoeken van scholen naar het Wereldpaviljoen
Het Wereldpaviljoen in Beleef Venlo
Artikel in HALLO Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas
Wereldpaviljoen zoekt contact met Ghanezen
SOS Meerlo-Wanssum steunt uitbreiding Wereldpaviljoen Steyl
Steylerdag succesvol: ook voor Wereldpaviljoen