Rustig in San Pedro de Lovago

24-04-2018

 Grimmige protesten in Nicaragua
Nicaragua stond in brand. Eind vorige week en afgelopen weekend werd er in verschillende steden fel geprotesteerd tegen een nieuwe wet van president Ortega. Dat ging gepaard met veel geweld, met name in de hoofdstad Managua, en plunderingen. De politie greep hard in. Er zijn volgens lokale media zeker elf doden en vele tientallen gewonden gevallen. Onder de doden is ook een politieagent die in een menigte werd doodgeschoten.
In onze ‘partnerstad’ San Pedro do Lóvago is het gelukkig vrij rustig gebleven. Daar moesten wel de overheidsambtenaren de straat op als tegenbetoging, maar die zagen er ongemotiveerd uit. Ook dat is typisch: verplicht onder werktijd moeten demonstreren. Maar gelukkig leidde dat verder niet tot confrontaties. Zoals bekend is in het Wereldpaviljoen het stadje San Pedro nagebouwd waar de bezoekers kennis maken met de cultuur van Nicaragua. “Wij leven allemaal met de bevolking van Nicaragua mee”, zegt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen.

 Sociale zekerheid
President Daniel Ortega kondigde forse bezuinigen aan op de sociale zekerheid in het land. Premies worden verhoogd en de pensioenen gaan omlaag, tot woede van de Nicaraguanen. Aanvankelijk kwamen boze gepensioneerden bijeen om te protesteren, later kwamen ook grote groepen jongeren in actie. Het zijn de heftigste protesten in Nicaragua sinds Ortega in 2007 aan de macht kwam. Zijn regime liet aanvankelijk weten hard op te zullen treden. Zeker drie tv-zenders die live verslag deden, zijn uit de lucht gehaald. De vrouw van Ortega, vicepresident Rosario Murillo, vergeleek de demonstranten in een reactie met 'vampieren die bloed willen'. Mede onder druk van de katholieke kerk, die de kant koos van de mensen,  in dit Latijns Amerikaanse land zijn de bezuinigingen inmiddels ingetrokken. Maar het kwaad is geschied. 

Op facebook in de groep (Nicaragua nl) is veel informatie te vinden over de situatie in Nicaragua. Op dit moment worden er veel berichten gedeeld over de onrusten en worden adviezen gegeven over wat je wel /niet moet doen op dit moment.

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Statiegeldactie COOP Steyl voor Wereldpaviljoen
Praktijkschool Helmond op bezoek
Rustig in San Pedro de Lovago
Volksmuziek van Luuk&Iris in Wereldpaviljoen Steyl
Wereldpaviljoen Steyl zoekt vrijwilligers van 18 tot 100 jaar
Vleugels voor Fokker 50 Wereldpaviljoen
Venlo steunt Wereldpaviljoen bij uitbreiding Afrika-paviljoen
Statiegeld actie COOP Steyl voor Wereldpaviljoen