Rustig in San Pedro de Lovago

24-04-2018

 Grimmige protesten in Nicaragua
Nicaragua stond in brand. Eind vorige week en afgelopen weekend werd er in verschillende steden fel geprotesteerd tegen een nieuwe wet van president Ortega. Dat ging gepaard met veel geweld, met name in de hoofdstad Managua, en plunderingen. De politie greep hard in. Er zijn volgens lokale media zeker elf doden en vele tientallen gewonden gevallen. Onder de doden is ook een politieagent die in een menigte werd doodgeschoten.
In onze ‘partnerstad’ San Pedro do Lóvago is het gelukkig vrij rustig gebleven. Daar moesten wel de overheidsambtenaren de straat op als tegenbetoging, maar die zagen er ongemotiveerd uit. Ook dat is typisch: verplicht onder werktijd moeten demonstreren. Maar gelukkig leidde dat verder niet tot confrontaties. Zoals bekend is in het Wereldpaviljoen het stadje San Pedro nagebouwd waar de bezoekers kennis maken met de cultuur van Nicaragua. “Wij leven allemaal met de bevolking van Nicaragua mee”, zegt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen.

 Sociale zekerheid
President Daniel Ortega kondigde forse bezuinigen aan op de sociale zekerheid in het land. Premies worden verhoogd en de pensioenen gaan omlaag, tot woede van de Nicaraguanen. Aanvankelijk kwamen boze gepensioneerden bijeen om te protesteren, later kwamen ook grote groepen jongeren in actie. Het zijn de heftigste protesten in Nicaragua sinds Ortega in 2007 aan de macht kwam. Zijn regime liet aanvankelijk weten hard op te zullen treden. Zeker drie tv-zenders die live verslag deden, zijn uit de lucht gehaald. De vrouw van Ortega, vicepresident Rosario Murillo, vergeleek de demonstranten in een reactie met 'vampieren die bloed willen'. Mede onder druk van de katholieke kerk, die de kant koos van de mensen,  in dit Latijns Amerikaanse land zijn de bezuinigingen inmiddels ingetrokken. Maar het kwaad is geschied. 

Op facebook in de groep (Nicaragua nl) is veel informatie te vinden over de situatie in Nicaragua. Op dit moment worden er veel berichten gedeeld over de onrusten en worden adviezen gegeven over wat je wel /niet moet doen op dit moment.

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Ben jij onze nieuwe collega?
Jong NL massaal naar WereldPaviljoen in Steijl
Jubilerend SOS Meerlo-Wanssum faciliteert bezoeken van scholen naar het Wereldpaviljoen
Het Wereldpaviljoen in Beleef Venlo
Artikel in HALLO Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas
Wereldpaviljoen zoekt contact met Ghanezen
SOS Meerlo-Wanssum steunt uitbreiding Wereldpaviljoen Steyl
Steylerdag succesvol: ook voor Wereldpaviljoen