Wereldpaviljoen gaat virtual reality met Afrika

29-09-2017

Het Wereldpaviljoen in Steyl wil in 2018 gaan uitbreiden met een belevingscentrum Afrika (Ghana). Daarbij wordt gebruik gemaakt van de moderne middelen als Virtual Reality en
3D brillen.  In de belevingsruimte richt het Wereldpaviljoen zich op de Afrikaanse cultuur (Ghana) en de vluchtelingenproblematiek.
Ghana is gekozen vanwege de "erfenis" van het Afrikacentrum 
Cadier en Keer en bijdragen van Noordlimburgse groepen zoals de Stichting Calebas (Venray/Ghana), Co Foundation van Venlonaar Bart van der Grinten in Kitase (Accra, Ghana)  en missionarissen van Steyl die actief zijn in Ghana. In het belevingsgscentrum kunnen de bezoekers zich straks inleven onder andere via Virtual Reality, films en het zelf ervaren (proeven, ruiken, doen).

Met deze nieuwe communicatie vormen richten we ons ook op de doelgroep jongeren.
Zowel educatief als recreatief.
Belangrijk onderdeel van de nieuwe belevingsruimte
(ontwerp Gidi Roosen/GIX Interiors & Exhibitions/Horst) is een ingebouwde autobus waarin de bezoekers een reis maken door
Ghana van de stad naar het platteland en zich vervolgens via Virtual Reality inleven in een authentiek dorpje, in een school, op bezoek bij het dorpshoofd en de vissers aan de kust. Filmmaker
Marijn Poels heeft daarvoor
in Ghana de opnames al gemaakt.

De bezoeker komt via een mysterieuze entree in een grote ruimte waarin hij zich meteen
in Afrika waant. Kleuren, muziek en reuk ademen Afrika. Bij de bushalte stapt hij in de Afrikaanse bus en geniet van een tocht vanuit de westers ogende hoofdstad Accra naar het hoge Noorden.  Daar zet hij de VR-bril op en beleeft in een beeld van 360 graden het leven in een authentiek Afrikaans dorp.
  Verder kan de bezoeker ook kiezen uit enkele andere Virtual Reality films: een bezoek aan een dorpshoofd met Voodoo – rituelen of, het volgen van kinderen bij en in een school.
Eenmaal aangekomen stapt de reiziger uit en neemt plaats op een bank bij "Radio Ghana" waar hij via de Webcam rechtstreeks contact heeft met leeftijdsgenoten in Ghana of deelgenoot is van een Afrikaanse les op school.  De Afrikaanse kinderen kunnen via de Live Webcam de activiteiten van de Nederlandse bezoekers in deze belevingsruimte volgen. Bij "Radio Ghana" kan de bezoeker tevens digitaal alle informatie vinden over Ghana. 

De bezoeker eindigt zijn bezoek aan Afrika bij het project Ferry tot Paradise.
Op de muur is een grote afbeelding te zien van de Middellandse zee met een boot met vluchtelingen. Voor deze afbeelding staat een bijzonder kunstproject opgesteld:
een originele Afrikaanse houten boot met honderd kleine en grote beelden en maskers uit Afrika, die het wereldpaviljoen in bruikleen krijgt.  De bezoeker neemt plaats op een vlonder en beleeft via de VR-bril hoe Afrikanen aan de noordkust voor veel geld een plekje veroveren om in een van de gammele boten de overtocht te maken en beleeft hij de gevaarlijke tocht.
Deze 3D-simulatie is speciaal voor het Wereldpaviljoen ontwikkeld door het bedrijf Blue Tea uit Ittervoort. Gelijktijdig krijgt de bezoeker informatie over de vluchtelingenstroom, de oorzaken en de gevaren.  

Illustratie: GIX Interiors & Exhibitions/Horst 

klik hier:  3D Afrika 

 

 Video stadsomroep Venlo

 

 

 

 

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Artikel in HALLO Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas
Wereldpaviljoen zoekt contact met Ghanezen
SOS Meerlo-Wanssum steunt uitbreiding Wereldpaviljoen Steyl
Steylerdag succesvol: ook voor Wereldpaviljoen
Het Wereldpaviljoen presenteert zich in Gennep
Ambassadrice Renee van Wegberg bezoekt het Wereldpaviljoen
Provincie steunt uitbreiding Wereldpaviljoen Steyl
De Rosa Renee van Wegberg