Wereldpaviljoen Steyl is vrucht van Floriade 2012

18-10-2019

Floriade 2012 directeur Paul Beck is vol lof over het Wereldpaviljoen in Steyl. Hij zei dat tijdens een feestelijke bijeenkomst bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Wereldpaviljoen in Steyl. 

De realisering van deze culturele attractie is te danken aan de directie van Floriade 2012. Die gaf de initiatiefnemers SOS Meerlo-Wanssum carte blanche om zich tijdens de Floriade te presenteren met een Wereldpaviljoen. Het werd tijdens de Floriade weliswaar geen derde permanent gebouw op het Floriade terrein maar een keurrijke inzending in Villa Flora. Na de Floriade kreeg het Wereldpaviljoen permanent onderdak in de vroegere drukkerij van het Missiehuis in Steyl.

Deze week wordt het vijfjarig jubileum gevierd. Oud-directeur Paul Beck van de Floriade, die samen met commissaris van de Floriade Hein van Asperen aanwezig was bij de druk bezochte lustrumbijeenkomst, bevestigde dat verhaal. “Ik ben er trots op als ik zie wat jullie ervan hebben gemaakt. Het Wereldpaviljoen ziet er geweldig uit. En hier is erg veel beleving voor kinderen en volwassenen. Iets dat mij erg aanspreekt”, aldus Beck.  

De afgelopen vijf jaren typeerde voorzitter René Poels als de pioniersfase van het Wereldpaviljoen. Hoewel er de afgelopen jaar meer dan 26.000 bezoekers zijn geweest en 300 schoolklassen wil het Wereldpaviljoen doorgroeien. De onlangs in gebruik genomen VR-experience in het Ghana-belevingcentrum trekt extra veel bezoekers. Omdat er ook steeds meer Duitse bezoekers komen, gaat het Wereldpaviljoen volgend jaar ook de Duitse scholen benaderen. Daarvoor wordt een speciaal educatief programma ontwikkeld in samenwerking met Duitse scholen.
Om een en ander te realiseren heeft het Wereldpaviljoen contact opgenomen met de Euregio Rijn Maas Noord.
 

Op dit moment wordt door het bestuur en de teamleiders gewerkt aan een verdere professionalisering. De corebusiness van het Wereldpaviljoen is educatie om schoolkinderen kennis te laten maken met andere culturen. Daarnaast heeft het een recreatieve en toeristische doelstelling en wordt het bezocht door groepen en families. De reacties van bezoekers en docenten zijn erg positief, mede ook omdat de inhoud van het Wereldpaviljoen een-op-een aansluit bij het curriculum van het onderwijs. 

Volgens René Poels is het des te  vreemder en onverklaarbaar dat het Wereldpaviljoen voor haar educatieve programma’s tevergeefs aanklopt bij de landelijke overheid. “We krijgen complimenten van de minister voor ons werk maar geen geld”, aldus Poels. Financieel draait het Wereld paviljoen op de entreegelden, de horeca en donaties.

Bekijk meer nieuwsartikelen
Wereldpaviljoen Steyl verruimt openingsdagen
Vloggen met Van der Valk Hotel Venlo
Wereldpaviljoen Steyl weer volledig open
Wereldpaviljoen Steyl start audiotour in twee talen
Wereldpaviljoen weer geopend voor publiek
Wereldpaviljoen Steyl opent weer haar deuren
Mogelijk gaan we op woensdag 3 juni weer open..
Audiotour via app op mobiele telefoon