Faustina Nsoh uit Noord-Ghana bezoekt het Wereldpaviljoen Steyl

09-05-2019

De artistiek leidster van het kunstenaarscollectief SITRA (lokale traditionele kunst) Faustina Nsoh uit het Noord-Ghanese dorpje Siguru, bezoekt van 24 mei tot en met 12 juni Noord-Limburg. Ze is te gast bij de Vrienden van Christopher uit Sevenum en het Wereldpaviljoen in Steyl.
In het nieuwe belevingscentrum Ghana gaat ze samen met vrijwilligers en kinderen het entree huisje beschilderen en workshops geven.
Van 24 mei tot en met 12 juni is ze in de regio. In Sevenum is ze onder andere eregast tijdens de Pinksterdagen op het traditionele Knops Keramiek Festival.  

Vrouwengroep Ghana
Siguru kent een zeer actieve creatieve vrouwengroep genaamd SWOPA. www.swopa.org.
Opgericht in 1997 met als doel vrouwen zelfstandig te laten werken en geld te verdienen met kunst: pottenbakken en schilderen.
Een van de belangrijke activiteiten van deze vrouwen is dat ze op traditionele wijze hun compound (onderkomen voor de hele familie) beschilderen. Het hele dorp ademt daardoor een bijzondere sfeer uit. De Siguru vrouwen gebruiken slechts drie kleuren-zwart, rood en wit, traditioneel gemaakt met natuurlijke pigmenten. Stippen vertegenwoordigen zegeningen; een zigzag driehoek patroon toont respect. Strepen onthullen opwinding, terwijl golvende lijnen de weg naar succes vertegenwoordigen. Lokale dieren zijn ook geschilderd; de hagedis symboliseert vriendschap en de slang biedt bescherming.
De huidige leidster van de groep is Faustina. Zij maakt kunst en schildert. Zij laat zich inspireren door de traditionele symboliek van de streek en de omgeving.  Daaraan geeft zij op haar eigen manier vorm.
Zij is bovendien de artistieke leider van vrouwen in Siguru. Deze vrouwen maken ook samen kunstwerken op canvas (doek om op te schilderen) en briefkaarten die over de hele wereld verkocht worden. Kijk op hun website of geniet van een filmpje op YouTube

 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Steylerdag zondag 1 september 2019
Mascotte Wereldpaviljoen
Wereldmanifestatie 'Hallo Wereld' in Boxmeer
Groepen krijgen reductie
Faustina Nsoh uit Noord-Ghana bezoekt het Wereldpaviljoen Steyl
Kleurrijke opening Ghana belevingscentrum
Gouverneur en minister openen Ghana belevingscentrum
Wereldpaviljoen Steyl trekt meer bezoekers en schoolklassen