Gouverneur en minister openen Ghana belevingscentrum

04-04-2019

 

Virtual Reality Experience in belevingscentrum Ghana
Bustocht door Ghana, VR-beleving in een dorp en
simulatie boottocht vluchtelingen

Steyl – Het Wereldpaviljoen in Steyl is uitgebreid met het belevingscentrum Ghana. Dit werd op zondag 14 april door gouverneur Theo Bovens en minister Habib Idris van de Ambassade Ghana geopend. Bijzonder in het Wereldpaviljoen, dat vijf jaar geleden van start ging met een inleefatelier Nicaragua, is de Virtual Reality Experience in de Ghana afdeling.
Het Wereldpaviljoen is ervaren, beleven en doen voor schoolkinderen én het hele gezin. Beleef het dagelijks leven en de cultuur van deze landen met films, games, Virtual Reality, simulatie, muziek en workshops en neem bagage mee voor Wereldburgerschap. In totaal zijn er in het Wereldpaviljoen veertig activiteiten en culturele attracties.
 

*Autorit door Ghana
De beleving in Ghana begint in een autobus. Zittend op een van de zes stoelen ervaart de gast de drukte op de markt en het busstation en maak je vervolgens een levensechte busrit door Ghana. Op de voor- en zijruiten van de bus glijdt het landschap voorbij.  Aangekomen in het dorpje Tongo stappen de bezoekers uit en nemen ze plaats op een kurkje midden in het dorp. Via de VR-brillen zien ze bewoonster Alice die de gasten begroet. Vervolgens beleven de gasten aan de hand van 360 graden beelden het leven in een dorp, op school, de markt, bij de waterput en op het land in Ghana. Het is alsof je er zelf bent.
De filmbeelden zijn opgenomen door filmmaker Marijn Poels. 

*De Baobabboom
Midden in het nieuwe centrum staat een grote Afrikaanse Baobabboom. Deze boom is de nationale boom van heel West Afrika. Het woord ‘Baobab’ betekent ‘boom van duizend jaar’.  Veel Afrikaanse volken beschouwen de Baobab als een heilige boom en aanbidden hem als een godheid. Ook doen ze dienst als ontmoetingsplek, vergaderplek of plek waar traditionele Afrikaanse verhalen worden verteld. In het Wereldpaviljoen hangen zes koptelefoons aan de boom en kan de bezoeker Afrikaanse verhalen horen. Verder is er een markt  waar prachtige Afrikaanse stoffen liggen die gemaakt worden in Helmond.
Er is ook een kapsalon op straat. Bij een Afrikaans compound zie je hoe de mensen er leven. Verderop kunnen de bezoekers Afrikaanse spellen spelen en nemen ze een kijkje bij de Chief en in de vitrine van spiritualiteit. In een andere vitrine is Afrikaans speelgoed te bezichtigen. Bij de werkplaats kunnen kinderen deelnemen aan de workshops sieraden en geluk amuletten maken.
Via een speciaal programma maken de jeugdige bezoekers een ontdekkingstocht door Ghana.

*Bootvluchtelingen
In het nieuwe deel van het Wereldpaviljoen wordt op een bijzonder wijze ook aandacht geschonken aan de vluchtelingen problematiek. Neem plaats in de boot en ervaar via de VR-simulatie de barre overtocht vanuit Afrika naar het eiland Lampedusa. De simulatie is gemaakt door student Victor Vergoossen, 3D artist bij BlueTea in Ittervoort. Eenmaal aangekomen op het eiland eindigt de simulatie met de tekst, in drie talen: En wat nu?

Speciaal voor het onderwijs wordt de komend maanden een Ghana-programma ontwikkeld waarmee het Wereldpaviljoen in het nieuwe schooljaar van start gaat. Het Wereldpaviljoen draait volledig op 80 vrijwilligers.
Vanwege de uitbreiding van activiteiten zijn nieuwe vrijwilligers voor educatie en recreatie welkom.
 

De opening was op zondag 14 april 2019
Het publiek is welkom: woensdag 17 april, Tweede Paasdag 22 april, woensdag 24 april, zondag 28 april, dinsdag 30 april, woensdag 1 mei en zondag 5 mei. Telkens van 13.00 tot 17.00 uur.  

*Het belevingscentrum Het Wereldpaviljoen is Steyl is mede mogelijk geworden dankzij de provincie Limburg, de gemeente Venlo, SOS Meerlo-Wanssum, veel stichtingen en particulieren en de grote inzet van de vrijwilligers.  

In 2015 werd door een vakjury van de ANWB het Wereldpaviljoen genomineerd tot de top drie van meest maatschappelijke uitje van ons land.  

Het Wereldpaviljoen is elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Kinderfeestjes op woensdagmiddag. Scholen kunnen in klasverband een bezoek boeken via CultuurPAD op andere dagen.

Bekijk meer nieuwsartikelen
Vloggen met Van der Valk Hotel Venlo
Wereldpaviljoen Steyl weer volledig open
Wereldpaviljoen Steyl start audiotour in twee talen
Wereldpaviljoen weer geopend voor publiek
Wereldpaviljoen Steyl opent weer haar deuren
Mogelijk gaan we op woensdag 3 juni weer open..
Audiotour via app op mobiele telefoon
Uitwisseling Wereldpaviljoen Steyl met Duitse scholen