Wereldpaviljoen Steyl trekt meer bezoekers en schoolklassen

19-03-2019

Het belevingscentrum Wereldpaviljoen Steyl trekt steeds meer bezoekers en schoolklassen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 dat deze week werd gepresenteerd. Het aantal bezoekers dat het Wereldpaviljoen vorig jaar bezocht is gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Toen passeerden ruim 4100 bezoekers de douane van Nicaragua tegen ruim 5100 in 2018. Dat is met name te danken aan de grote belangstelling vanuit het onderwijs voor het Wereldpaviljoen.

Drie en vijftig schoolklassen (ca. 1500 kinderen) volgden het educatieve programma in het Wereldpaviljoen. De kinderfeestjes op de woensdagmiddag zijn ook razend populair. 69 Kinderen vierden in het Wereldpaviljoen met hun vriendjes en vriendinnetjes hun verjaardagsfeestje.
Daarnaast registreerde het Wereldpaviljoen zo’n 2000 volwassenen en ruim 1000 kinderen die tijdens de recreatieve openingstijden San Pedro bezochten. 100 schoolkinderen maakten gebruik van het gratis kaartje dat ze krijgen na een bezoek met school.

Het bestuur van het Wereldpaviljoen verwacht dat het aantal bezoekers in 2019 nog verder zal toenemen. Dat heeft twee oorzaken. Op de eerste plaats de uitbreiding in het voorjaar met een belevingscentrum Ghana waarbij onder andere ook Virtual Reality Experience wordt ingezet. Bovendien heeft de mondiale groep SOS Meerlo-Wanssum 240 schoolklassen in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray uitgenodigd om op haar kosten het Wereldpaviljoen te bezoeken. Ook uit de regio Boxmeer en Helmond melden zich steeds vaker scholen. De Educatie-afdeling van Fair Venlo is dit jaar gefuseerd met de werkgroep Educatie van het Wereldpaviljoen. Samen met de vrijwilligers van het Wereldpaviljoen vormen zij het Ontwikkelteam Educatie. Daarbij verzorgen de vrijwilligers van het Wereldpaviljoen op verzoek voorbereidingslessen over het thema Wereldburgerschap en Nicaragua.
Het Wereldpaviljoen heeft de afgelopen jaren bewezen dat het een aanwinst is voor scholen hulpmiddel/ondersteuning voor lessen Wereldburgerschap.

Daarnaast geniet het Wereldpaviljoen ook steeds meer belangstelling als nieuwe toeristische cultureel belevingscentrum in Kloosterdorp Steyl. De bezoekers dompelen zich onder in de cultuur van het Midden-Amerikaanse land Nicaragua en nemen daardoor bagage mee over Wereldburgerschap.
 

In augustus 2018 gaf het bestuur groen licht voor de uitbreiding van het Wereldpaviljoen met een belevingscentrum Ghana. Dit nadat de provincie Limburg en de gemeente Venlo subsidies hadden toegekend. Verder kreeg het Wereldpaviljoen tal van donaties van mondiale groepen, stichtingen en particulieren. Het Ghana-ontwerp van GIX  Interiors en Exhibitions uit Horst werd goedgekeurd en de opdracht tot bouw werd via GIX gegund aan FraaiProject uit Oosterhout. Beide partners hebben ook het atelier Nicaragua, San Pedro, ontworpen en gebouwd.

Verder is veel aandacht besteed en studie verricht rond de inzet van VR-Reality Experience voor een bustocht door Ghana, 360 graden films van Marijn Poels en de bootvluchtelingensimulatie. Dit deel van het project is gerealiseerd door het Venlose bedrijf Lagotronics. Victor Vergoossen student Hogeschool Zuyd als stagiaire bij het bedrijf BlueTea in Ittervoort maakte de simulatie van een overtocht van bootvluchtelingen van Afrika naar Italië. 

Het Wereldpaviljoen is een vrijwilligersorganisatie. Er zijn zo’n 80 actieve vrijwilligers voor de diverse disciplines: La Cantina, Educatie, Recreatie, PR-communicatie, Technische Dienst, Administratie en Financiën. Met het oog op de uitbreiding in 2019 zijn acties gestart om meer vrijwilligers te werven.

Persbedricht Dagblad De Limburger

Bekijk meer nieuwsartikelen
Wereldpaviljoen Steyl opent weer haar deuren
Mogelijk gaan we op woensdag 3 juni weer open..
Audiotour via app op mobiele telefoon
Uitwisseling Wereldpaviljoen Steyl met Duitse scholen
Wereldpaviljoen Steyl tot 1 juni gesloten
Wereldpaviljoen in Steyl dicht vanwege Corona
Steyl PYURE Never Give Up geannuleerd!
Binnenkort in het Wereldpaviljoen Steyl: