Attracties

Het inleefatelier Nicaragua
Het inleefatelier Nicaragua

We hebben gekozen voor het land Nicaragua vanwege de stedenbanden die twee Limburgse gemeenten hebben met steden in Nicaragua: Gennep met San Pedro do Lavagos en Maastricht met Rama. Het is ontworpen door Gidi Roosen van het Horster bureau GIX intertiors&exhibitions en decorateur Koen van Berlo van Fraai Projecten uit Raamsdonkveer. Wat is er te zien en te beleven in het Wereldpaviljoen?

Vlucht Steyl-Nicaragua
Vlucht Steyl-Nicaragua

Je koopt een ticket met paspoort in La Cantina en wandelt naar vliegveld Steyl waar de Fokker 50, de Jet*STAR, al gereed staat. Je neemt plaats op een van de dertig stoelen en beleeft de vlucht naar Nicaragua. Na de landing stap je uit en kom je voor de controle bij de douane in de terminal van het vliegveld.

San Pedro
San Pedro

Dan wandel je het stadje San Pedro binnen en waan je je in het Midden-Amerikaanse land Nicaragua. Met een dorpsplein, de markt, een kerk, het gemeentehuis, de bank, de redactie, de school en de fabriek; en verderop in het dorpje is een woonhuisje, een dorpswinkel en een cacaofabriek. In alle gebouwtjes kun je iets doen met games, films kijken of opdrachten doen. Je kunt vragen stellen aan de Nicaraguaanse jongeren Sergio en Rosa over hoe zij leven in dat land. In de fabriek kun je meedoen om van afvalmateriaal nog iets moois te maken. Ook kun je via een computer een kaartje uit Nicaragua met jouw foto erop via e-mail naar je (groot)ouders of vrienden/vriendinnen sturen.

Theaterruimte
Theaterruimte

Naast het inleefatelier Nicaragua beschikt het Wereldpaviljoen over een bijna tweehonderd vierkante meter grote theaterruimte. In deze ruimte worden regelmatig workshops en demonstraties (muziek, dans, theater) gegeven, filmvoorstellingen en speciale exposities gehouden.

kunstperformance
kunstperformance

Een opvallende attractie is de kunstperformance van fotograafkunstenaar Jan Wilms. In deze zeven meter lange en twee meter hoge fotocollage van de kunstenaar ontmoeten muziek, theater en fotografie elkaar. Het project daagt de bezoekers uit om actief en gezamenlijk bezig te zijn met muziek, toneel, geluid en fotografie. De bezoekers gaan creatief en technisch aan de slag. In het doek zijn alle foto?s gekoppeld aan speciale geluidsfragmenten. Door de foto?s aan te raken met een drumstok weerklinkt een geluidseffect. De bezoekers worden gestimuleerd om creatief met fotografie bezig te zijn, zich muzikaal te uiten en gezamenlijk te werken aan een korte voorstelling.

La Cantina
La Cantina

De inrichting van La Cantina is sober doch aangepast aan de sfeer van het Wereldpaviljoen met een kleine bar en een eigen Wereldwinkel waar ook onze mascotte, de kleurrijke vogel Pájaro te koop is. Hier kun je een kopje (h)eerlijke koffie/thee krijgen of een frisdrankje.

het speelterras
het speelterras

Op de binnenplaats is een speelterras voor de Steyler jeugd en voor de bezoekers van het Wereldpaviljoen. Daar is ruimte om te spelen en te picknicken. De ondergrond is zeer bijzonder met voetafdrukken van vogels, dieren en schelpen. De grote Wereldbol (een van de meest gefotografeerde objecten tijdens Floriade 2012) en een waterput prijken eveneens op dit terras te midden van de meer dan honderd jaar oude muren van de drukkerij. En hoeveel vogeltjes zie jij op dit terras?

Wereldfoto's
Wereldfoto's

In de centrale hal en op het terras zijn enkele mega wereldfotos geëxposeerd in speciale stellages van de bekende persfotograaf Raymond Rutting (Utrecht, 1962). Hij werkt o.a. voor ANP, New York Times, Time Magazine, The Guardian en National Geographic. Het thema van deze wereldfoto's is Verbinden. Een thema dat hoog in het vaandel staat bij het Wereldpaviljoen. Elke foto heeft uiteraard zijn verhaal en zet de kijker aan tot nadenken. Een aantal foto's is gemaakt in relatie met het Microkrediet-project van Koningin Maxima.