Kinderboekje over de wereldse poppen

Eef Bongaarts debuteert:  In het kinderboekje komen de wereldse poppen tot leven

Secretaris Eef Bongaarts van het Wereldpaviljoen in Steyl heeft een spannend én leerzaam kinderboekje geschreven.
De hoofdpersonen in dit boekje zijn enkele folkloristische poppen uit de hele wereld.
Aanleiding tot het schrijven van dit kinderboek is de schenking van de hele collectie folkloristische poppen van textiel-ingenieur Noud Verhulst (81) uit Susteren aan het Wereldpaviljoen in Steyl. “Achter elke pop die geëxposeerd wordt in het Wereldpaviljoen schuilt een verhaal”, vertelt Eef Bongaarts. “Ik heb goed geluisterd naar de verhalen van Noud Verhulst en ben toen zelf maar in de pen geklommen.”
In het boekje beschrijft Bongaarts hoe de jonge Noud de hele wereld bereist voor zijn beroep. Op zeker moment kocht hij twee folkloristische poppen in Japan, Kenji en Yuki. Eenmaal met de poppen op de hotelkamer beginnen deze te praten en vragen te stellen aan Noud. Over en weer wordt uitgelegd  waar Nederland en waar Japan ligt en wat de gebruiken zijn. Korte tijd later koopt Noud nog twee poppen in Thailand.
Met de mooie namen Sunan en Sumalee. Het bijzondere is dat de poppen met elkaar praten en zelfs in de hotelkamer dansen als Noud aan het werk is. De poppen leren elkaars culturen en Noud genoot van zijn groeiende verzameling.
Maar liefst 600 poppetjes uit de hele wereld reisden mee naar Nederland en kregen een plaats in een van de grote vitrines in de kelder van Nouds woning.

Omdat Noud kleiner wil gaan wonen zocht hij een nieuwe plek voor zijn ‘sprekende en dansende’ poppen.
Bij toeval kwam Noud in contact met het Wereldpaviljoen in Steyl die zijn verzameling graag overnam. En nu prijken de kleurrijke poppen in een prachtige vitrine in de hal van het Wereldpaviljoen.
Twee poppenstellen herkennen het Wereldpaviljoen meteen. Anna Maria en Carlos Alberto de poppen uit Nicaragua voelen zich er thuis. Datzelfde geldt ook voor Adjowa en Kwame uit Ghana. “De poppen leren onderling over hun culturen. Net als de kinderen die het Wereldpaviljoen bezoeken en de culturen beleven van Nicaragua en Ghana”.

In het boekje hebben de poppen een groot plezier. Ze kwebbelen en zingen. Ze zijn heel tevreden en willen er voor altijd blijven. Dat zeggen ze tenminste zelf  in het spannend kinderboekje dat leest als een roman. Ook een mooi boekje om voor te lezen. Het boekje is voorzien van veel kleurrijke foto’s van de poppen.
Het boekje is verkrijgbaar in het Wereldpaviljoen voor €3,95. Je kunt het ook bestellen via info@wereldpaviljoen.com.
Dan komt er wel nog €2,90 aan verzendkosten bij.

Foto: Eef Bongaarts fotografeert de hoofdrolspelers van zijn boekje. (foto René Poels)

Kinderboekje over de wereldse poppen