Medicijnman Wereldpaviljoen komt digitaal tot leven

In het bijzijn van de Rotterdamse acteur Aurio Luyindula heeft het  Wereldpaviljoen Steyl deze week de digitale medicijnman in gebruik genomen. De reacties van het publiek waren meteen heel enthousiast.

De rol van de medicijnman wordt vertolkt door de 31-jrige Aurio, een in Angola geboren acteur/zanger. Samen met het creatieve Horster bedrijf CULT Content  Creators, heeft Aurio de digitale medicijnman in het Wereldpaviljoen inhoud en vorm gegeven. “Het is voor het Wereldpaviljoen een bijzondere en waardevolle aanvulling. De medicijnman gaat nu echt leven”, vertelt bestuurslid Hans van de Ven van het Wereldpaviljoen.  De verwachting is dat veel mensen nu tijdens de zomervakantie een extra bezoek komen brengen om de medicijnman in actie te zien.

Vanaf het begin van het Wereldpaviljoen zit in de  Ghana-ruimte een donkere pop verkleed als medicijnman. De vrijwilligers vertellen het verhaal aan de bezoekers. Door de medicijnman te digitaliseren gaat deze nu meer leven voor de vooral jeugdige bezoekers.

Er is een speciale Afrikaanse hut gebouwd waar een enorm groot tv-scherm aan de binnenkant is gemonteerd. Zes kinderen kunnen tegelijk plaatsnemen op een bankje en een hoofdoptelefoon opzetten. Vervolgens  zien ze op het scherm de medicijnman uit de hut naar voren komen.  De medicijnman vertelt over de gewoonten in zijn dorp. Zo bespreekt hij bijvoorbeeld het maken van een amulet en de betekenis daarvan, de rol die de voorouders hebben in hun leven en wijst hij op de bijzondere Ghanese doodskist die in het Wereldpaviljoen staat en de betekenis daarvan. Leuk detail: ook het gebruik van jenever komt langs, inclusief de historie daarvan. Er is naast de Nederlandse ook een Duitse versie.

Medicijnman Wereldpaviljoen komt digitaal tot leven