De rust is weer teruggekeerd in Kloosterdorp Steyl. Althans wat het Wereldpaviljoen betreft. De verhuurder van de monumentale drukkerij van het Missiehuis had namelijk de huur opgezegd van het Wereldpaviljoen.
En als dat nog niet genoeg was werd er fijntjes aan toegevoegd dat deze culturele en educatieve attractie voor 1 december het pand moest verlaten.
“Holland was even in nood”, zegt voorzitter René Poels (Meerlo) van het Wereldpaviljoen. Tijdens gesprekken daarna werd duidelijk dat de verhuurder, de Stichting Kloosterdorp Steyl, wel een kortlopend contract gaat aanbieden. Van jaar-op-jaar met de mogelijkheid dat het Wereldpaviljoen in de toekomst elders onderdak moet vinden. “De kou is uit de lucht. Maar toch. Het zijn spannende tijden“.
Afhankelijk van het feit welke nieuwe bestemming het monumentale gebouw gaat krijgen, is het de vraag of het Wereldpaviljoen daarin kan blijven of elders in Steyl een plek moet vinden.
Hartverwarmend zijn de honderden reacties die bestuur en vrijwilligers van het Wereldpaviljoen heeft ontvangen. In korte tijd ontplofte Social Media, website en facebook van het Wereldpaviljoen. Bovendien startte een vrijwilliger een digitale handtekeningactie waarop binnen drie dagen ruim 500 handtekeningen met motivatie werden geplaatst. De boodschap van allen: het Wereldpaviljoen moet in Steyl blijven en het liefst op de plaats waar het nu is.
Dick Evers, kunstenaar in Steyl reageerde met een Chinees spreekwoord. “Waar je denkt dat de weg doodloopt, maakt hij een bocht en gaat hij verder.” En in het geval van het Steyler Wereldpaviljoen is er geen twijfel mogelijk”, meldt Evers. “Steyl is het Wereldpaviljoen!”
Aan de andere kant van de Maas in Maasbree waren ze ook geschrokken van de berichten.
“Er ontstonden al ideeën om mensen en organisaties te mobiliseren.”, aldus de reactie uit Maasbree. Zelfs uit het Ghanese Accra kwam een reactie van Cindy Noordermeer. Zij schrijft: “Het Wereldpaviljoen is een fenomeen, van cultureel en maatschappelijk belang. Aangezien het paviljoen interesse en begrip voor andere culturen stimuleert. Belangrijk in de wereld van nu”.