Ghanese topmuzikant in Wereldpaviljoen Steyl

STEYL – De uit Ghana afkomstige award-winning entertainer Stevo Atambire treedt zondagmiddag
21 augustus solo op in het Wereldpaviljoen in Steyl.  Hij is een virtuoos op zijn Kologo. Dat Afrikaans instrument is een tweesnarige gitaar gemaakt van kalabas en geitenhuid. De Kologo wordt vaak als voorvader van de banjo  beschouwd. Het klinkt zowel melodisch als percussief. Tijdens het optreden in Steyl wordt hij op djembé begeleid door de in Venlo woonachtige Kanté Kerfonse uit Guinea. Het optreden begint om 15.00 uur op het binnen terras van het Wereldpaviljoen.
Stevo Atambire is een gevestigde naam in Ghana, vooral binnen de Frafra gemeenschap. Hij is de meest gewilde muzikant voor traditionele feesten zoals verjaardagen, trouwen en begrafenissen. Stevo heeft 5 solo studio albums uitgebracht en verschillende muziekvideo’s.

Momenteel toert hij met de band Alostmen door Europa en heeft even de gelegenheid om het Wereldpaviljoen in Steyl te bezoeken. Hij is daar zeer in geïnteresseerd omdat hij goed bevriend is met kunstenares Faustina Ayambire die in het Ghana paviljoen in Steyl traditioneel geschilderd heeft. Stevo’s speel- en zangstijl is verwant aan de nomadenculturen zoals de Toearegs. Zijn krachtige etherische zang en intens kologo tokkelen, brengt de luisteraar in diepe gedachten, een trance of energieke dans. Dit heeft Stevo tot een favoriete gastartiest gemaakt van elektronische muziekproducenten/deejays over de hele wereld die een stuwende stem in hun geluid nodig hebben.

Stevo heeft twee jaarlijkse muziekfestivals “Saa Woo” Festival en NYNT (New Year New Tradition) Festival opgericht. De ene wordt gehost in Bolgatanga en de andere in zijn geboorteplaats Namoo. Muzikanten uit heel Ghana en internationale acts zijn naar deze evenementen gekomen. Beide festivals bestaan bijna 5 jaar.

 

Ghanese topmuzikant  in Wereldpaviljoen Steyl